Βιβλιοάποψη: "Ογκρέσα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Γιάννης, ένας άντρας πεινασμένος για τη ζωή, θα γνωρίσει την Κατερίνα, μια γυναίκα που μέσα της τα ένστικτα μάχονται με τη λογική. Ένα τυχαίο τηλεφώνημα θα θέσει τον τροχό της τύχης σε κίνηση και θα τους παρασύρει σε μια πρωτόγονη και άγρια ένωση. Την ίδια ώρα, ο Μάνος, κατατρεγμένος από εφιαλτικές αναμνήσεις, σκορπά το θάνατο παλεύοντας να σκοτώσει τον εφιάλτη του διαταραγμένου του μυαλού.
Τρεις ήρωες, που μέσα από πολλά παιχνίδια της μοίρας θα καταλάβουν ότι είναι δεσμώτες της ίδιας τους της ζωής, θα αναζητήσουν τη λύτρωση χαράσσοντας ο καθένας το δικό του μονοπάτι μέχρι που οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν, και τότε η αλήθεια θα έρθει στο φως. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Στη μέση η Κατερίνα, η ογκρέσα*, αποφασισμένη να απελευθερώσει το δράκο από μέσα της και να αψηφήσει τα πάντα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γεμίσει τα κενά στην ψυχή και στο κορμί της.
Αγάπη και μίσος. Ζωή και θάνατος. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που στριφογυρίζει απειλητικά στον αέρα. Ποια θα επικρατήσει;
*Μυθική μορφή. Μυστηριακή γυναίκα με ακαταμάχητο έως επικίνδυνο ερωτισμό. Υποδηλώνει τη μοιραία, τη γυναίκα πλανεύτρα. Αναφέρεται και ως γυναίκα δράκαινα.

Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Το καλοκαίρι 2013 που διάβασα την Ογκρέσα, γνώριζα μόνο ότι ο Κώστας Κρομμύδας είναι ηθοποιός, ότι παραδίδει μαθήματα υποκριτικής σε σχολές, ότι ασχολείται παράλληλα με το ραδιόφωνο, ως παραγωγός, ενώ έκανε κι ένα πετυχημένο πέρασμα ως χορευτής σε ψυχαγωγική εκπομπή! Δεν είχα διαβάσει όμως κάποιο έργο του...

Η Ογκρέσα λοιπόν, αρχίζει με μια αγωνιώδη σκηνή, που εκτυλίσσεται εντελώς κινηματογραφικά, σε ένα λούνα παρκ και καταλήγει σε ερωτικό σμίξιμο των δυο πρωταγωνιστών στην άκρη ενός γκρεμού! Με τέτοιο δυναμικό ξεκίνημα, δε μπορούσα και δεν ήθελα να περιμένω τίποτε λιγότερο στη συνέχεια! Και πράγματι, η ανάγνωση δε με απογοήτευσε!

Σελ. 461: "Γιατί πολύ απλά, για τα περισσότερα αποφασίζει η μοίρα..."
Όλα λοιπόν, ξεκίνησαν από ένα μοιραίο τηλεφώνημα, που οδήγησε σε ντόμινο πρωτοφανών συμπτώσεων και στην αποκάλυψη μυστικών του παρελθόντος, καλά κρυμμένων. Ένα έγκλημα από τα παλιά που στοιχειώνει την Αγγελική και ζητά λύση στο σήμερα. Παλαιά γεγονότα στοιχειώνουν και τον Λουκά, ο οποίος επιστρέφει από άλλη ήπειρο, για να λυτρωθεί με την εξομολόγηση. Ο δε Γιάννης περνά από ανεμοστρόβιλο εμποδίων και προβλημάτων, για τα οποία ευθύνεται κάποιος, με τον οποίο έχουν πολλά κοινά! Η Κατερίνα ανηφορίζει το δικό της Γολγοθά, ώσπου -πάντα μοιραία- θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής της... Ποιος να πίστευε ότι αυτό το ταίριασμα θα ήταν τόσο μοναδικό;

Τελικά, υπάρχει γυναίκα-δράκαινα (σ.σ. ογκρέσα); Μια γυναίκα τόσο ακαταμάχητη, που να σου επηρεάσει τη ζωή; Ή μήπως, εξαρτάται από τη γυναίκα; Για τον Λουκά, η δική του Ογκρέσα τον οδήγησε σε μια ζωή-κόλαση... Για τον Γιάννη, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για να δει τη ζωή με διαφορετικό μάτι και να την απολαύσει -έστω για λίγο... Για τον Μάνο, του κατέστρεψε την παιδική κι ενήλικη ζωή...

Η διαφθορά, το φλερτάρισμα με την εξουσία και οι κατασκευασμένες αποδείξεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν συμφέροντα σημαντικών παραγόντων, δίνουν και παίρνουν! Βεβαίως και αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης αλλά και αλλοτινής ζωής... Πόσο εύκολο είναι να παίξεις με τη ζωή ενός αθώου ή να την αφαιρέσεις;...!

Σελ. 235: "Τι είναι τελικά εκείνο που ωθεί μερικούς από εμάς να διαπράττουμε τόσο φριχτά πράγματα εναντίον των άλλων; Πόσα ένστικτα κρύβονται μέσα μας και εμφανίζονται από το πουθενά, εκεί που δεν το περιμένεις;"
Μια παιδική ψυχούλα δεν δύναται ν’απορροφήσει τραύματα, χωρίς να την ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή της... Οι συνέπειες της απόρριψης, της συναισθηματικής & σωματικής κακοποίησης αποβαίνουν πάντα καταστροφικές για το παιδί και τους γύρω του. Ο «δράκος» της ιστορίας μας είναι ένας φυσιολογικός ενήλικος τα πρωινά, με τις παρέες του και τη δουλειά του, εκδηλώνει τα φονικά του ένστικτα τα βράδια κι εκδικείται τις γυναίκες, εξαιτίας παιδικών του τραυμάτων. Μόνο οίκτο μπορώ να νιώσω για την ψυχή του...

Σε γενικές γραμμές, η Ογκρέσα έχει όλα τα φόντα για να μείνει στο μυαλό του αναγνώστη, ως ένα γρήγορο και δυνατό, αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτο ανατροπές, περιγραφές της αγαπημένης μου Ζακύνθου, αγωνία κι ερωτικές αναφορές. Αγάπησα τον καθένα από τους χαρακτήρες του Κώστα: από το μοιραίο ζευγάρι που συναντά την αληθινή αγάπη, την αστυνομικό, η οποία ακολουθώντας το ένστικτό της, ανακαλύπτει την αλήθεια και το γιατρό που με την αυτοθυσία του, κερδίζει το σεβασμό των άλλων και τη ζωή του!
Κώστα Κρομμύδα, συγχαρητήρια! Με κέρδισες με το πρώτο σου μυθιστόρημα και έχω στη βιβλιοθήκη μου και τα υπόλοιπα... Εις το επανιδείν!

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κώστας Κρομμύδας
Επιμελητής: Βίκυ Κατσαρού
Σελίδες: 488
ISBN: 978-960-364-766-9
Μοιράσου το άρθρο: :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2017. BOOKNIA - All Rights Reserved
Created by Net Promotion Web Team | Published by Panos Melas |
Proudly powered by NET PROMOTION