Βιβλιοάποψη: "3"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το Όλον και ό,τι υπάρχει μέσα σ’αυτό περιλαμβάνονται στον αριθμό τρία, γιατί το τέλος, το μέσον και η αρχή έχουν τον αριθμό του όλου, που είναι η τριάδα.
Τρεις είναι οι αντίπαλες ομάδες που δίνουν μάχη αναμεταξύ τους, εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια, για τρεις λίθους (κόκκινη, λευκή, μαύρη) που σώθηκαν από τη χαμένη Ατλαντίδα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ίδια η θεά Αθηνά τις μετέφερε στη Σάιδα της Αιγύπτου 9000 χρόνια πριν. Ο Πλάτωνας είναι ο μόνος σε ολόκληρο τον κόσμο που αναφέρει την ιστορία αυτή, σε ένα βιβλίο που όλοι πιστεύουν πως δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Για ποιο λόγο ο λόρδος Έλγιν έκλεψε τη συγκεκριμένη Καρυάτιδα; Τι δύναμη έχουν ή μπορούν να προσδώσουν οι πέτρες αυτές;
Η Σοφία Φόρτμαν, μια αγγλίδα αρχαιολόγος, είναι αυτή που χωρίς να το ξέρει, έχει στα χέρια της τη μαύρη λίθο. Την εξουσιαστική λίθο με τη μεγαλύτερη δύναμη, που όλοι προσπαθούν απεγνωσμένα να πάρουν στην κατοχή τους.
Ποιος από τους τρεις γοητευτικούς άντρες που εμπλέκονται στη ζωή της λέει την αλήθεια; Είναι προτιμότερο να ζεις στην άγνοια ή στο ψέμα;

Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Με τον Χρήστο Αναστασόπουλο γνωριστήκαμε διαδικτυακά 4 χρόνια πριν, κατόπιν πρωτοβουλίας του κοινού μας φίλου-συγγραφέα Μάριου Καρακατσάνη να γράψουμε μια νουβέλα, ο καθένας από το σπίτι του! Το εγχείρημα δημοσιεύτηκε στο internet και κομμάτια του γράψαμε συνολικά 9 άτομα, σε Αθήνα, επαρχία και Γερμανία, εξ’ού και ως συγγραφική ομάδα, δανειστήκαμε το όνομα «Λερναία Ύδρα» από τα 9 κεφάλια του μυθικού πλάσματος. Αργότερα με τον Χρήστο συναντηθήκαμε και προσωπικά κι έκτοτε, κολλήσαμε!

Μέχρι σήμερα, το συγγραφικό έργο του Χρήστου είναι ευρέως γνωστό και αρέσει σε πληθώρα αναγνωστών, οι οποίοι τον βομβαρδίζουν με θετικά μηνύματα. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμότατα τον φίλο μου, που ήταν ο πρώτος που με εμπιστεύτηκε, που μου έδωσε το βήμα να μιλήσω για το έργο του σε κοινό σε τέσσερις παρουσιάσεις, ως τώρα!

Ενώ λοιπόν, το «3» ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Χρήστος Αναστασόπουλος, επέλεξε να το εκδώσει δεύτερο. Ο λόγος; Ο χρόνος που χρειάστηκε ο συγγραφέας μας σε έρευνες έφτασε τα 10 χρόνια, για να συλλέξει τα στοιχεία που χρειαζόταν! Κατά τη συγγραφή, κατάφερε να συνδυάσει περίτεχνα αρκετές ιστορικές προσωπικότητες, που έζησαν σε διαφορετικές περιοχές κι αιώνες, ώστε οι ημερομηνίες, οι τοποθεσίες και τα γεγονότα να είναι όσο πιο αληθοφανή γίνεται. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, πηγαίνοντας από το παρόν, στο παρελθόν σε ανύποπτο χρόνο, εξηγώντας τυχόν απορίες μάς δημιουργηθούν. Δεν είμαι ειδικός, αλλά θέλω να πιστεύω πως κανείς δε θα βρει έστω μία ανακρίβεια στις πληροφορίες που λεπτομερώς έχουν δανειστεί από την Ιστορία!

Ας μάθουμε κάποια στοιχεία για τον αριθμό 3. Δεν είναι τυχαίο ότι η μυθολογία, η θρησκειολογία, η αποκρυφολογία, η μαγεία και η λαογραφία είναι πλημμυρισμένες από τον αριθμό 3. Αναρωτηθήκατε γιατί όλες οι θρησκείες μιλούν για την τριαδικότητα του Θεού; Ή γιατί ο ιερέας θυμιατίζει τρεις φορές ή ακόμα γιατί τα ξόρκια και οι κατάρες προφέρονται τρεις φορές; Μπορούμε να πούμε πως συμβολίζει την ισορροπία, καθώς ψυχολογικά και ψυχικά θεωρείται ο αριθμός της χαράς, της δημιουργικότητας και της ευημερίας. Είναι ο αριθμός που συνδέεται με την τέχνη, την έμπνευση την πρωτοτυπία και τη φαντασία. Ο Αριστοτέλης μίλησε για αρχή, μέση και τέλος. Ο Ησίοδος στο έργο του «Θεογονία», μας άφησε την Τριάδα του, αποτελούμενη από το χάος, τη γη και τον έρωτα. Οι χρόνοι που κλίνουμε τα ρήματα είναι τρεις: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον, και αναφερόμαστε σε Γέννηση, Ζωή και Θάνατο! Στην αρχαιότητα εθεωρείτο ιερός, και οι χρησμοί δίνονταν μέσα από κοιλότητες, που στηρίζονταν σε τρίποδα! Σήμερα, ο αριθμός φέρνει τύχη και χρησιμοποιείται στα τυχερά παιχνίδια! Στις επιστήμες, ο Πυθαγόρας ανέπτυξε το θεώρημα για το ορθογώνιο τρίγωνο. Στην αρχιτεκτονική έχουν τρεις ρυθμούς, στα μαθηματικά τρεις διαστάσεις, ενώ από τις 5 αισθήσεις μας, τρεις είναι οι κύριες. Τέλος, για να μην μακρυγορώ, στη γλώσσα ο αριθμός «3» δίνει έμφαση, όπως για παράδειγμα με τη λέξη «τρισάθλιος» για να δηλώσει το πόσο άσχημες είναι οι συνθήκες ή «τρισευτυχισμένος», για να μας αποδείξει κάποιος πόσο πολύ ευτυχισμένος νιώθει!

Το οπισθόφυλλο μας βάζει κατευθείαν σε σκέψεις για το τι περιπέτειες καλούμαστε να ζήσουμε. Διαβάζοντας το «3», πραγματοποιούμε ένα ταξίδι σε απόκρυφα μυστικά. Κινούμαστε σε μονοπάτια που βάφτηκαν με αίμα, προκειμένου τα εν λόγω μυστικά να παραμείνουν στην εξουσία συγκεκριμένων ατόμων. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου, ο συγγραφέας παραθέτει αποσπάσματα από την Αγία Γραφή, ποιήματα του Παλαμά, του Σεφέρη και του Καβάφη ή φράσεις άλλων προσωπικοτήτων, που δίνουν μια γεύση για το περιεχόμενο, που πρόκειται να ξεφυλλίσουμε στις επόμενες σελίδες. Σε ρόλο ντετέκτιβ μπαίνει ο αναγνώστης, καλούμενος να λύσει τα μυστήρια που του αποκαλύπτονται συνεχώς!

Όλοι γύρω της, γνωρίζουν τι συμβαίνει, εκτός από την ίδια, τη Σοφία Φόρτμαν! Τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητα, ειδικά τη στιγμή που παρουσιάζονται αστρονομικά φαινόμενα σε συγκεκριμένο χρόνο, συναινώντας στο αποτέλεσμα, το οποίο επιθυμούν οι τρεις αντίπαλες ομάδες, που παρακολουθούν την πρωταγωνίστριά μας Σοφία, από τη γέννησή της έως την Αττική του 2009. Για ποιο λόγο υφίσταται η αντιπαλότητά τους ανά τους αιώνες; Τι έχει να μας αποκαλύψει η καταστροφή της Ατλαντίδας και γιατί οι Ελευθεροτέκτονες και οι Ροδόσταυροι κάνουν την εμφάνισή τους στην ιστορία; Ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμφέροντα, που κοινό στόχο έχουν τις τρεις λίθους, η ένωση των οποίων φέρνει καταστροφή για μερικούς και για άλλους την αθανασία! Τότε μόνο οι εξελίξεις κορυφώνονται και η μέχρι τότε καλά στρωμένη ζωή της αρχαιολόγου μας μπερδεύεται περισσότερο! Πού αρχίζει η πραγματικότητα και πού ο μύθος; Θα συνεχίσει να ζει στα ψέματα που ζούσε εν αγνοία της, ή θα κόψει γόρδιους δεσμούς, προχωρώντας στο φως και την αλήθεια, βρίσκοντας ισορροπία ξανά στη ζωή της;

Το βιβλίο με τον τίτλο «ΤΡΙΑ» είναι ένα παζλ, που όπως όλα τα παζλ, αποτελείται από κομμάτια. Συνδυάζει αίσθημα, μυστήριο, αγωνία, με επιστήμες όπως, η Ορυκτολογία, η Αστρονομία, η Αλχημεία ενώ στα συν προσμετρώνται και η τέλεια συνύπαρξη φανταστικών χαρακτήρων, όπως η πρωταγωνίστρια αρχαιολόγος Σοφία Φόρτμαν με ιστορικά-υπαρκτά πρόσωπα, όπως ο Πλάτωνας, η Ασπασία από τον Χρυσό αιώνα του Περικλή, ο Ιουστινιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο λόρδος Έλγιν, ακόμα και οι βασίλισσες της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα και Χατσεψούτ. Θα έλεγες ότι δεν ξέρεις που ξεκινά η ιστορία και που η μυθοπλασία! Είναι μια συνταγή από συστατικά, που δεξιότεχνα μαγείρεψε ο Χρήστος, εκτελώντας τη με επιτυχία. Σε μεταφέρει σε εξωτικά τοπία και χρησιμοποιείς όλες σου τις αισθήσεις μα και όλα σου τα συναισθήματα! Η Βενετία και η Ταϊλάνδη δίνουν το άρωμά τους στην ιστορία, κι ο μίτος ξετυλίγεται στο Λονδίνο, στο Κάιρο και στην Αθήνα.

Όπως σε όλα τα βιβλία του Χρήστου Αναστασόπουλου, έτσι και στο «3» η γραφή είναι λιτή, απέριττη και κατανοητή. Θυμίζει πλοκή του Νταν Μπράουν, αλλά στην πραγματικότητα, η γραφή του Χρήστου είναι ακόμα καλύτερη, καθώς δεν συνθέτει μακροσκελείς περιγραφές όπως ο Μπράουν. Έτσι, η ανάγνωση γίνεται πιο εύκολη και ξεκούραστη! Άλλωστε, τι να τις κάνεις τις σύνθετες περιγραφές, όταν η υπόθεση φτάνει από μόνη της να σε κρατήσει αιχμάλωτο και να θες να διαβάσεις τη συνέχεια, αναφωνώντας «λίγο ακόμα και σταματάω!». Δεν έχω διαβάσει κάτι ανάλογο και όταν το αποκτήσετε, θα δείτε ότι δεν υπερβάλλω! Πρόκειται για μοναδικό ανάγνωσμα, που αγαπιέται από άτομα που θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα!

Οι ήρωες προσπαθούν όλοι για δικό τους καλό και κανείς δεν εμπιστεύεται κανένα. Ποιος αγαπά πραγματικά τη Σοφία και ποια πρόσωπα εκείνη νιώθει δικά της, μετά την αποκάλυψη των συνταρακτικών γεγονότων; Είναι ο άντρας της, ο άνθρωπος που αγάπησε ή ένας στρατολογημένος κατάσκοπος που στόχο έχει το θησαυρό και απλά εκμεταλλεύτηκε την καρδιά της; Πώς ενώνονται οι μοίρες σημαντικών γυναικών που προαναφέραμε με το ριζικό της πρωταγωνίστριάς μας, η οποία γεννήθηκε την τρίτη ημέρα του τρίτου μήνα και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διανύει το 33ο έτος της ηλίκίας της;

Το βιβλίο, στρωμένο από κεφάλαια που σε πηγαίνουν μια πίσω και μια μπροστά, δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Είναι πραγματικά καλογραμμένο, δεν θα βρεις επαναλήψεις πουθενά, ακριβώς επειδή γίνεται σωστή χρήση της πάμπλουτης ελληνικής μας γλώσσας. Εδώ να αναφέρουμε πως το βιβλίο επιμελήθηκε η Άνα Ζάχαρη, επίσης συγγραφέας, που συμμετείχε και στο τέταρτο βιβλίο του Χρήστου «Οίκος Νυφικών», για το οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση.

Αν είστε απαιτητικός αναγνώστης, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς. Δε θα σας κουράσει παρά την πληθώρα σελίδων του και τελειώνοντας, θα σας έχει αφήσει μαγεμένους με τον αριστουργηματικό τρόπο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας μας στο χειρισμό της συγγραφής! Ταξίδεψα... νοστάλγησα... θαύμασα... Αφήστε λοιπόν κι εσείς τις δικές σας αισθήσεις να μπουν στον κόσμο του «3». Δε θα θέλετε να εξέλθετε!!! Αλλά αυτό είναι και το νόημα ενός καλού βιβλίου! Συγχαρητήρια Χρήστο μου, πάντα όλα σου τα πονήματα καλοτάξιδα!!!

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Το βίντεο της παρουσίασής μας εδώ
Συγγραφέας: Χρήστος Αναστασόπουλος
Σελίδες: 544
Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: 2014
ISBN: 9789605710279
Μοιράσου το άρθρο: :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2017. BOOKNIA - All Rights Reserved
Created by Net Promotion Web Team | Published by Panos Melas |
Proudly powered by NET PROMOTION