Βιβλιοάποψη: "Κάτω από τον ίδιο ουρανό"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια µικρή ιστορία για όσους ζουν και αναπνέουν κάτω από τον ίδιο ουρανό.
Σε αυτή τη γη που µας γέννησε και µας µεγάλωσε.
Που µας έµαθε να είµαστε σπουδαίοι, µεγαλόκαρδοι και δυνατοί.
Που µας έµαθε ότι όλοι µαζί µπορούµε να αγγίξουµε το όνειρο.
Που µας δίδαξε την αλληλοβοήθεια και τον σεβασµό.
Που µας έµαθε ότι δεν είµαστε µόνοι ποτέ.

Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Σε έναν κόσμο που όλοι υποκρινόμαστε, όλοι έχουμε τα μυστικά μας και προσπαθούμε να κρυφτούμε από κάτι που είναι επικίνδυνο για μας ή μας πληγώνει, σε έναν τέτοιο κόσμο, δηλαδή τον πραγματικό, μάς τοποθετεί η συγγραφέας Γιώτα Λιβάνη στο βιβλίο της "Κάτω από τον ίδιο ουρανό".

Με πρωταγωνιστές ζώα και πουλιά της φύσης αναπαριστά μια κοινωνία που αδυνατεί να δεχτεί το "διαφορετικό", αυτό που φοβόμαστε ή αυτό που δε θέλουμε να έχουμε επαφές μαζί του. Και ποιο είναι το διαφορετικό; Ο πρωταγωνιστής (το σπουργίτι) που αφήνει την πατρίδα του για να μετακομίσει σε μια άλλη, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Και γιατί είναι διαφορετικό; Επειδή στη νέα πατρίδα κατοικούν ήδη ζώα που όλα γνωρίζουν το ένα το άλλο και δεν επιθυμούν "εισβολείς" και δη, αγνώστους. Έτσι, θα κακομεταχειριστούν το "απολωλός πρόβατο" σε σημείο να το εξοστρακίσουν από την κλειστή κοινωνία τους. Του φέρονται ανάγωγα, άσχημα και του προκαλούν θλίψη και απογοήτευση, χωρίς στην ουσία το σπουργιτάκι να έχει κάνει κάτι κακό, από το να θελήσει να κάνει φιλίες με ομοίους του, ξεκινώντας μια νέα ζωή σε άλλη πατρίδα.

Μα... αυτό δεν είναι και το νόημα του εκφοβισμού; Αυτό δε συμβαίνει σε άτομα που εκδιώχνονται ή παρενοχλούνται με κύριο λόγο την απομόνωσή τους; Όχι επειδή έχουν προκαλέσει κακό σε κάποιον, αλλά επειδή είναι διαφορετικοί, έχουν άλλη κουλτούρα, θρησκεία, είναι εύσωμοι, κοντοί, λιγότερο όμορφοι από άλλους, ή απλά... αλλιώς από τα standards που επικρατούν.

Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως, πως κατά τη δημιουργία μας, όλοι φτιαχτήκαμε από το ίδιο χώμα, κι από έναν Δημιουργό! Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε όλοι ίσοι (μαύροι, κίτρινοι, κόκκινοι, λευκοί) οπουδήποτε κι αν ζούμε. Και επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως όταν όλοι ενώνονται και συνεργάζονται σε μια ώρα κινδύνου, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για επιτυχία και έξοδο από την κρίσιμη στιγμή.

Αυτό ακριβώς μάς δείχνει η συγγραφέας με απόλυτη επιτυχία! Όταν δηλαδή αγνοήσουμε τις όποιες διαφορές μεταξύ μας, κυριαρχεί η ενότητα και η ομόνοια και πάντα, φέρνουν όμορφα αποτελέσματα. Ότι ζούμε όλοι κάτω από έναν μπλε ουρανό που κοινωνικές ανισότητες δε χωρούν. Ότι μπορεί να είμαστε πουλί, ελάφι, λαγός, αλεπού, άρα διαφορετικά είδη, μα πάνω από όλα, είμαστε ζωντανά πλάσματα που αναπνέουμε και δημιουργούμε «κάτω από τον ίδιο ουρανό».

Η τρυφερή ιστορία που εμπνεύστηκε η Γιώτα Λιβάνη είναι γραμμένη με απλά λόγια, χωρίς δύσκολες λέξεις για τα παιδιά! Η δε εικονογράφηση της Ρ.Κ. είναι ονειρική και απογειώνει το ανάγνωσμα ακόμα περισσότερο! Ο συνδυασμός λιτών περιγραφών με πανέμορφες εικόνες γοητεύει τα παιδιά, τα βάζει στη θέση τόσο του σπουργιτιού όσο και των υπόλοιπων ζώων που το απομακρύνουν, τα συγκινεί και η ανάγνωση τελειώνει, έχοντας περάσει σωστά μηνύματα. Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς ότι μπορεί τα πάντα σε αυτή τη ζωή να είναι σκληρά και δύσκολα και ότι δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά με τη σωστή στάση και συμπεριφορά, πιο πολλά κερδίζουν, παρά χάνουν. Έννοιες όπως η ευγένεια, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, η φιλική στάση απέναντι στον καθένα, ακόμα κι αν δε συμπεριφέρεται όμορφα και κατά συνέπεια η αξιοπρέπεια, κερδίζουν πόντους. Η δε αγάπη είναι κινητήριος μοχλός για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω...

Το βιβλίο σαφέστατα διαβάζεται και από μεγάλους και ίσως να πρέπει η ανάγνωση να γίνεται με μορφή ερωτήσεων από γονιό-εκπαιδευτικό προς το παιδί για την ακόμα ευκολότερη απορρόφηση των εννοιών. Πρόκειται για ένα παραμύθι που θα μείνει στο μυαλό μικρών και μεγάλων, αφήνει προβληματισμούς στους μικρούς αναγνώστες, τους εκπαιδεύει διασκεδάζοντάς τους και τους περνά πληθώρα συναισθημάτων...

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Παιδικό
Συγγραφέας: Γιώτα Λιβάνη
Εικονογράφος: Ρ.Κ.
Αριθ. σελίδων: 40
Ηλικία: Για παιδιά 6-12 ετών
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος Έκδοσης: 2017
ISBN: 978-960-14-3139-0
Μοιράσου το άρθρο: :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2017. BOOKNIA - All Rights Reserved
Created by Net Promotion Web Team | Published by Panos Melas |
Proudly powered by NET PROMOTION