Βιβλιοάποψη: "Ανάσταση ψυχών"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
H δυναμική Ελληνίδα αρχαιολόγος Ελένη Νάκου, παρουσιάζει την δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης για την «Έξοδο» των Εβραίων από την Αίγυπτο και ανακοινώνει τη νέα της έρευνα, για τις ρίζες του χριστιανισμού. Σύμμαχό της σε αυτήν την περιπέτεια επιδιώκει να είναι ο φίλος της καθηγητής αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Καΐρου Ζάχι Χαβάς.
Αλλά ο Χαβάς έχει εξαφανιστεί από την Ιορδανία. Φτάνοντας επί τόπου η Ελένη Νάκου διαπιστώνει πως η προσωπικότητα του Χαβάς είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ό,τι την γνώριζε, ενώ κατηγορείται πως έκλεψε τις μυστηριώδεις Πλάκες του Πυθαγόρα.
Αποφασίζει να ριχτεί στα χνάρια που θα την οδηγήσουν στην εύρεση των Πλακών του Πυθαγόρα και του καθηγητή Χαβάς, χωρίς να γνωρίζει πως έτσι μπλέκεται σ’ ένα μοιραίο γρανάζι πολιτικής συνωμοσίας και δολοφονικών νεοναζιστικών ομάδων. Συνάμα, ακολουθεί μια αναζήτηση που γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε ένα ταξίδι γνώσης, κατάκτησης του πνεύματος και μύησης.
Θα αντιληφθεί σιγά-σιγά πως εκπληρώνει την αιώνια αναζήτηση του «γνῶθι σαὐτόν» για την ανάσταση ψυχών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα ως την ύστατη συνάντηση...

Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Αγαπημένος μου ήρωας ήταν από παλιά ο Ιντιάνα Τζόουνς, ο γνωστός αρχαιολόγος. Όταν λοιπόν έπιασα το «Ανάσταση ψυχών» πίστεψα ότι ίσως ερχόμουν σε επαφή με έναν Ιντιάνα, με τη μόνη διαφορά ότι αυτός θα ήταν γυναίκα και βεβαίως Ελληνίδα.

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του κ. Μαύρου που διαβάζω και εφόσον αυτό το βιβλίο αποτελεί μια δεύτερη περιπέτεια της ηρωίδας του, Ελένης Νάκου, αδυνατώ να γνωρίζω πώς η ιστορία του πρώτου βιβλίου είχε αποτυπωθεί. Ωστόσο, δε μπορώ να πω ότι έμεινα πλήρως ικανοποιημένη από την ανάγνωση. Ενώ το οπισθόφυλλο σε ιντριγκάρει ότι θα συμμετέχεις σε μια περιπέτεια αναζήτησης χαμένου προσώπου, στην οποία μπερδεύονται το χριστιανικό, το ναζιστικό, το πολιτικό και το ελληνικό-φιλοσοφικό στοιχείο, στην ουσία μπερδεύεσαι εσύ ο ίδιος!

Η έμπνευση του συγγραφέα -που απ’ό,τι διάβασα σε συνεντεύξεις του προήλθε από ένα τυχαίο πολιτικό γεγονός- ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα, ωστόσο θεωρώ πως δεν κατάφερε να αποδώσει στο χαρτί με τρόπο σαφή τα νοήματά του. Βεβαίως η όλη υπόθεση εμπεριέχει γοητευτικές περιγραφές από ατμόσφαιρα Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ιταλίας (Βατικανό, Ρώμη), Ελλάδας, όπου ταξιδεύει η πρωταγωνίστρια και ντύνεται με δόσεις μυστηρίου και αγωνίας, κάτι που κερδίζει το ενδιαφέρον μου, πάντως υπάρχουν σημεία που ομολογώ πως προσπέρασα ανυπόμονα. Πιστεύω πως ήταν υπερβολική η πληροφόρηση των ιστορικών κι εγκυκλοπαιδικών στοιχείων για τον μέσο αναγνώστη και προσωπικά με αποπροσανατόλιζαν από το να αφοσιωθώ στην εξέλιξη της ιστορίας. Δε θα παραλείψω όμως, να πω για τις συγκινητικές σκηνές, που περιγράφονται με όμορφο τρόπο, προσφέροντας μου πληθώρα συναισθημάτων.

Αξιαγάπητος χαρακτήρας ο Τζουζέπε: ένας άντρας παλαιάς κοπής, ρομαντικός μα και δυναμικός εκεί που πρέπει και που πάνω από όλα, έχει σε υψηλό βάθρο τη γυναίκα της ζωής του, Ελένη. Η δε αρχαιολόγος έχει όλα τα θετικά μα και αρνητικά στοιχεία μιας γυναίκας: είναι κοκέτα, περίεργη και πεισμώνει εύκολα! Φανερά ισχυρογνώμων (όταν έχει δίκιο), επαγγελματίας με τσαμπουκά (όταν πρόκειται για αντιπαράθεση με τις Αρχές) και μόνο στη σκέψη των δύο αγαπημένων της αντρών (του γιου της Μάξιμου και του συζύγου της) λιώνει, όπως κάθε γυναίκα, άλλωστε! Στην υπόθεση βεβαίως, μην παραπλανηθείτε από τα αθώα πρόσωπα που δείχνουν οι δευτεραγωνιστές, καθώς κανείς δεν είναι υπεράνω υποψίας και όλοι κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο!

Κέντρο του βιβλίου είναι ο Άνθρωπος! Ο συγγραφέας μεταφέρει στον αναγνώστη απλόχερα δικές του σκέψεις, όσον αφορά την εσωτερική αναζήτηση, το «γνώθι σ’αυτόν» και μάλιστα, μιλά για το τρίπτυχο πνεύμα-ψυχή-σώμα, διά στόματος Ελένης Νάκου. Επιπρόσθετα, είναι ξεκάθαρες οι απόψεις του και η αντιπάθειά του για το ναζισμό και τους ακολούθους του, όπως και για όσα υψηλόβαθμα στελέχη σε θρησκευτικά πόστα εκμεταλλεύονται τους πιστούς, εις το όνομα της θρησκείας... Τέλος, κριτικάρει με πετυχημένο τρόπο τη στείρα γνώση, που οι νέοι δέχονται αδιαμαρτύρητα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία διαμορφώνουν στείρες αντιλήψεις και μη επαναστατικά μυαλά.

Η «Ανάσταση Ψυχών» δεν είναι ένα ελαφρύ βιβλίο για να περάσεις την ώρα σου. Είναι ένα ανάγνωσμα που πάνω από όλα, θα σε προβληματίσει και θα σου προσφέρει διαφορετική σκοπιά σε οτιδήποτε σε αφορά ως άνθρωπο...

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Εμμανουήλ. Γ. Μαύρος
Σελίδες: 426
ISBN: 978-960-9585-72-9
Μοιράσου το άρθρο: :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2017. BOOKNIA - All Rights Reserved
Created by Net Promotion Web Team | Published by Panos Melas |
Proudly powered by NET PROMOTION