*NEW* Μπούρδες

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένα διαχρονικό βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά παιδική βιβλιοθήκη.

Το «Μπούρδες» του Εδουάρδου Ληρ είναι ένα έργο που κυκλοφόρησε το 1846, σε μια εποχή που όλα τα παιδικά βιβλία έλεγαν στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν και τι όχι, πώς πρέπει να φέρονται και πώς όχι. Ο Ληρ καθόλου δε συμφωνούσε με αυτό και αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο χωρίς καθόλου «πρέπει», γεμάτο γέλιο, φαντασία και μικρές ιστορίες με μπούρδες που τις κάνουν όχι τα παιδιά αλλά οι μεγάλοι...
Έτσι, γέμισε σελίδες με πεντάστιχες ανοησίες και κωμικά σκίτσα, αντίδοτο στην πραγματική ανοησία όσων δεν έχουν φαντασία που τα ονόμασε Λίμερικ! Αμέσως, τα παιδιά διασκέδαζαν τρομερά με τα Λίμερικ. Σύντομα τα ακολούθησαν και οι μεγάλοι και ξεπερνώντας τη γνωστή τους σοβαροφάνεια αγάπησαν το έργο του Ληρ. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και έκτοτε ο Ληρ συνέχισε να γράφει παράλογα αστείες, έμμετρες ιστορίες, ποιήματα, παράξενες αλφαβήτες μέχρι και φανταστικές βοτανολογίες!

Το «Μπούρδες» έφερε πραγματική επανάσταση στις παιδικές εκδόσεις την εποχή που κυκλοφόρησε και απέκτησε πολλούς φανατικούς αναγνώστες ανά τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από αυτούς ήταν και ο Νομπελίστας, Έλληνας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης ο οποίος αγάπησε τόσο τις μπούρδες του Ληρ που δε δίστασε να γράψει και να εκδώσει και δικές του. Μάλιστα μετέφρασε στα ελληνικά τη λέξη «Λίμερικ» ως ληρολόγημα προς τιμήν του συγγραφέα που έκανε το είδος του Λίμερικ διάσημο σε όλο τον κόσμο. Πέρα από τη διαχρονική αξία τους οι «Μπούρδες» αποτελούσαν για τον Εδουάρδο Ληρ κάτι παραπάνω από τέχνη, μια φιλοσοφία ζωής, και εξέφραζαν πλήρως την άποψη του πως το γέλιο μπορεί να ανοίξει μάτια κι αυτιά, ενώ ο φόβος τα κλείνει.

Τα Λίμερικ κατόρθωσε να αποδώσει στα ελληνικά με τρόπο μοναδικό ένας νέος μεγάλος θαυμαστής του Εδουάρδου Ληρ, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Αντώνης Παπαθεοδούλου. Η έκδοση περιλαμβάνει ειδικό πρόλογο για να γνωρίσουν τα σημερινά παιδιά το έργο του Εδουάρδου Ληρ.

Η σειρά "Αστείες ιστορίες" απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+ ετών και περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκδόσεις βιβλίων με ιστορίες που διασκεδάζουν και διεγείρουν τη φαντασία των μικρών αναγνωστών με διάφορες παράξενες, αστείες, σουρεαλιστικές και τελείως τρελές καταστάσεις που ξεπηδούν μέσα από αυτές!

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Αστείες Ιστορίες
Συγγραφέας: Εδουάρδος Ληρ
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ηλικία: Για παιδιά 5+ ετών
Σελίδες: 48
Διαστάσεις: 17Χ24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Ημερ. έκδοσης: 03/04/2017
ΙSBN: 978-960-569-659-7

Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Εδουάρδος Ληρ (Edward Lear) γεννήθηκε στο Βόρειο Λονδίνο και ήταν το 20ό από τα 21 παιδιά της Άννας Κλαρκ Σκέρετ και του Ιερεμία Ληρ. Επειδή η υγεία του ήταν πολύ ευαίσθητη, δεν πήγε σχολείο για πολύ, η μητέρα του και η αδερφή του Σάρα, του έμαθαν να γράφει, να διαβάζει, να παίζει πιάνο και να ζωγραφίζει. Από πολύ μικρός πουλούσε τα έργα του και δίδασκε ζωγραφική για να ζήσει. Τον καιρό του Ληρ οι επιστήμονες δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη όλα τα είδη πουλιών και οι εφευρέτες δεν είχαν εφεύρει ακόμη τη φωτογραφία. Έτσι, κάθε φορά που οι ορνιθολόγοι γύριζαν φορτωμένοι διάφορα είδη πουλιών από τις εξερευνήσεις τους, χρειάζονταν έναν ειδικευμένο ζωγράφο για να αποτυπώσει στο χαρτί τις ανακαλύψεις τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έκαναν κάθε είδος πουλιού ξεχωριστό. Σύντομα ο Έντουαρντ Ληρ έγινε ένας από τους καλύτερους ζωγράφους πουλιών στον κόσμο. Η φήμη του έγινε τόσο μεγάλη που η βασίλισσα Βικτόρια τον προσέλαβε για δάσκαλο ζωγραφικής της. Το έργο του ήταν και είναι τόσο σημαντικό για την επιστήμη, που οι ορνιθολόγοι έχουν δώσει το όνομά του σε δύο είδη παπαγάλων: στους Lapochroa leari και τους Anodorhynchus leari, που θα πει «του Ληρ». Εκτός από ζωγράφος πουλιών ήταν και εξαιρετικός ζωγράφος τοπίων. Ταξίδεψε πολύ και γύρισε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε υπέροχες τοπιογραφίες του από όλη την Ελλάδα.
Μοιράσου το άρθρο: :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2017. BOOKNIA - All Rights Reserved
Created by Net Promotion Web Team | Published by Panos Melas |
Proudly powered by NET PROMOTION