Βιβλιοάποψη: Παιδικά βιβλία (εκδ. Οσελότος)

Για μια χούφτα αστέρια / περίληψη:
"Μα πού χάθηκαν τ'αστέρια;" αναρωτιέται τα βράδια η Ηλέκτρα, κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό! "Ποιος τα πήρε; Πού τα έκρυψε; Γιατί;"
Κι η περιπέτεια ξεκινάει... Η Ηλέκτρα, η Νεφέλη, ο Τζίμης και ο Κίμωνας παίρνουν τη μεγάλη, μα και επικίνδυνη απόφαση να ταξιδέψουν ως τον Όλυμπο με την ελπίδα πως ο Δίας θα τους βοηθήσει στην προσπάθειά τους να λύσουν το μυστήριο γύρω απ' την εξαφάνιση των αστεριών. Θα πετύχουν άραγε τον σκοπό τους; Θα θελήσει ο Δίας και οι άλλοι θεοί να σταθούν στο πλευρό των παιδιών; Θα καταφέρουν τα θαρραλέα παιδιά να ξεπεράσουν τα εμπόδια που προσμένουν στο δρόμο τους, ώστε στο τέλος να επιστρέψουν τ'αστέρια στον ουρανό;

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Εφηβική λογοτεχνία
Συγγραφέας: Βασιλική Λεβεντάκη
Εικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά
Σελίδες: 80 / Διαστάσεις: 14 × 21
Ημερ. έκδοσης: 2012
ISBN: 978-960-9607-58-2

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες / περίληψη:
Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου ζούσε η Ελενίτσα, ένα όμορφο και χαμογελαστό κοριτσάκι που δεν αγαπούσε ιδιαίτερα το φαγητό.
«Έλα, Ελενίτσα μου, φάε λίγο τυράκι» της έλεγε η μαμά της.
«Δεν θέλω, μυρίζει.»
«Φάε λίγο γιαουρτάκι τότε.»
«Δεν θέλω, ξινίζει.»
«Ελενίτσα, φάε λίγο σταφυλάκι.»
«Δεν θέλω, έχει κουκούτσια», απαντούσε εκείνη, έχοντας πάντα έτοιμη μια δικαιολογία.
«Πρόσεχε, Ελενίτσα, αν συνεχίσεις έτσι, καμιά ώρα θα σε πάρει ο αέρας!» της είπε σε μια στιγμή απόγνωσης η μαμά της.

Κάπως έτσι άρχισε η περιπέτεια της Ελενίτσας που αντί να μεγαλώνει, μίκραινε. Μια μέρα, ο αέρας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και μαζί του την Ελενίτσα σε ένα μοναδικό ταξίδι, γεμάτο... μπελάδες, για την ακρίβεια, ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες!

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κάκια Ξύδη
Εικονογράφηση: Απόστολος Πλαχούρης
Σελίδες: 48 / Διαστάσεις: 17 × 24
Ημερ. έκδοσης: 2013
ISBN: 978-960-564-084-2

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής / περίληψη:
Πριν από πολλά χρόνια, στην πλαγιά του Φλογερού Βουνού, ζούσε ένας μικρός, τόσος δα, κόκκος άμμου που τον έλεγαν Κρυστάλλη.
Από την εσοχή ενός βράχου όπου βρισκόταν, είχε την ευκαιρία να παρατηρεί την πολιτεία που απλωνόταν εμπρός του, να κοιτάζει τον γαλάζιο ουρανό και να ονειρεύεται.
Όταν κατάλαβε ότι το νερό είχε λιγοστέψει στην πόλη, έβαλε στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πουλιά και τα φυτά.
Τι ρόλο έπαιξαν ο Τσίμπας το κουνούπι, η κόρη η Δροσιά, η Μελίνα η γαλιάντρα, ο Χαρίλαος το χελιδόνι και τα άλλα πουλιά για να γίνει το όνειρο του Κρυστάλλη πραγματικότητα;

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κάκια Ξύδη
Εικονογράφηση: Δήμητρα Πέππα
Σελίδες: 64 / Διαστάσεις: 17x24
Ημερ. έκδοσης: 2014
ISBN: 978-960-564-206-8

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Τρία ακόμα βιβλία από τη συλλογή μου, γραμμένα από αγαπημένες πένες: τη Βασιλική Λεβεντάκη και την Κάκια Ξύδη, που αποδεικνύουν πως κατέχουν εξίσου το παιδικό ανάγνωσμα και δεν είναι μόνο του μυθιστορήματος, που απευθύνεται σε ενήλικους.

Τα «Αστέρια» μπορεί να απευθύνονται στα παιδιά, αλλά περνάνε νοήματα που ίσως θα'πρεπε να δούμε κι εμείς οι μεγάλοι. Μήπως όλοι οι ενήλικες -χωμένοι στα προβλήματα της ζωής- έχουμε ξεχάσει πώς να είμαστε παιδιά; Έχουμε ψιλο-επαναπαυθεί στις συνήθειες και τον γνωστό τρόπο ζωής, μολύνοντας το περιβάλλον, παραμελώντας τη φύση -από τα αστέρια ως το χώμα της γης. Στο βιβλίο παίρνουμε μαθήματα από μια ομάδα παιδιών, που αγνοώντας τους κινδύνους, μπλέκουν σε μια περιπέτεια για το κοινό καλό. Με θάρρος και αυτοθυσία αποδεικνύουν πως τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να το θελήσουμε και να το προσπαθήσουμε.

Αυτό που μ’αρέσει στο εν λόγω βιβλίο της Λεβεντάκη, είναι ότι η ιστορία μπορεί να δραματοποιηθεί!! Σε όσες παρουσιάσεις κι αν έχω βρεθεί, παρακολουθώντας την εξιστόρηση των γραφόμενων, πάντα κάτι παίρνω από τα παιδάκια που συμμετέχουν. Είναι απίστευτο πόσο ανόητος μπορεί να νιώσεις, μπροστά στα έξυπνα σχόλια των παιδιών και στις ευχές που γράφουν! Το δε παράρτημα του βιβλίου εξηγεί με αναλυτικές πληροφορίες όσα ονόματα και όρους συναντάς μέσα στην ιστορία, ενώ η εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά γοητεύει τα παιδικά μάτια...

Σκοπός της Κάκιας Ξύδη, γράφοντας τον «Κρυστάλλη» και τους «Ανεμομπελάδες» είναι να δώσει εφόδια στα παιδιά για μια καλύτερη ζωή, με όμορφη εικονογράφηση και... ήρωες με προσωπικότητα!

Στους «Ανεμομπελάδες» περιγράφει την ιστορία της Ελενίτσας, επιλεκτικής στο φαγητό, που μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειάς της, υπόσχεται να τρώει τα πάντα, προκειμένου να παίρνει από κάθε τρόφιμο την ενέργεια, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται. Επομένως, αν το παιδί δεν καταναλώνει κάποια τροφή, ο οργανισμός του δε θα αναπτύσσεται ομαλά, πράγμα που τόσο η Ελενίτσα όσο και οι μικροί αναγνώστες συνειδητοποιούν άμεσα. Στο τέλος, η συγγραφέας παραθέτει χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τα τρόφιμα, όσο και για έννοιες που αναφέρονται π.χ. “μελτέμι” ή “πυροστιά”.

Στη συγκινητική ιστορία του «Κρυστάλλη», ενός κόκκου άμμου, διαβάζουμε την επιθυμία του να γίνει χρήσιμος. Έτσι, «θυσιάζει» τον εαυτό του για να φέρει τη βροχή στη μεγάλη πόλη, που έχει πληγεί από σχετική ξηρασία. Η φιλία που αναπτύσσεται με όσους βοηθούν τον Κρυστάλλη στο όνειρο-ζωής του είναι αναπόφευκτη. Τα θέματα που αναλύονται στο βιβλίο, είναι η συνεργασία όλων με στόχο το κοινό καλό και οι δυνατοί δεσμοί φιλίας. Επίσης, στο παράρτημά του, αναφέρονται τρόποι πρόληψης κι αντιμετώπισης προβλημάτων, ώστε τα παιδιά να μάθουν για τον κύκλο ζωής του νερού, να μην το σπαταλούν άσκοπα και να προσέχουν να μην το μολύνουν.

Ο «Κρυστάλλης» και οι «Μπελάδες» είναι δυο βιβλία απαραίτητα για τις παιδικές βιβλιοθήκες, παραδίδοντας γνώσεις χωρίς να κουράζουν!
Μοιράσου το άρθρο: :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2017. BOOKNIA - All Rights Reserved
Created by Net Promotion Web Team | Published by Panos Melas |
Proudly powered by NET PROMOTION